2014. december 18., csütörtök

Ezt a rengeteg holmit tényleg meg kell vennem?


Amikor belépsz egy babaáruházba nem csodálom, ha megszédülsz. De ne ess kétségbe, nem kell mindent megvenned. Tudjuk mi jár a fejedben, válaszolunk a legjobb tudásunk szerint.
Szükségünk lesz bébiőrre?
Megnyugtató, ha biztonságban tudod majd a babát akkor is, ha éppen a lakás másik szegletében főzöl, teregetsz. De az is lehet, hogy mindig mindenhova magaddal viszed, még a lakáson belül is, az is lehet, hogy a legkényelmesebbnek otthon is a hordozást tartod, így semmi szükség nem lesz a szerkentyűre. A bébiőr beszerzését hagyjátok arra az időszakra, amikor már összerázódtatok, kialakult a mindennapi gyakorlat, és kiderült, hogy szükségetek van-e rá. A vásárlásban segít, ha előre tájékozódsz a lehetőségekről. A legtöbb bébiőr digitális adatátvitellel működik, így kis rádiófrekvenciás sugárzás mellett zavarmentes vételt biztosít.
Vannak légzésfigyelő szenzorral ellátott, kombinált készülékek, sőt videokamerás megfigyelőrendszerek is. Vásárlásnál a formán kívül mindenképp ügyeljetek a hatótávolságra is. Vegyétek figyelembe, hogy beton, vasbeton épületrészek esetén kisebb lesz a hatótávolság.
 
Megvegyük előre a bébiülést?
Hasznos, ha előre megveszitek, így a baba érkezése után már nem kell ezzel időt tölteni, sőt a biztonsági ülésben vihetitek haza a kórházból. Legjobb, ha olyan helyen veszitek, ahol szakszerű segítséget kaptok a vásárláshoz. Vegyétek figyelembe, hogy nem minden autóban van ISOFIX rögzítőrendszer. Ellenőrizd, hogy az ülés megfelel-e az ECE 44-03 és 44-04-s szabványnak. A kereskedők már csak ilyen jelöléssel ellátott ülést forgalmazhatnak. Használt ülést csak olyan tulajdonostól vásároljatok, akiről tudjátok, hogy nem volt autóbalesetük. Egy ülés csak egy ütközést bír ki biztosan! 

Szükségem lesz-e mellszívóra vagy más szoptatási segédeszközre?
Csak akkor vásároljatok ilyesmit előre, ha tudjátok, hogy az első évben munkába állsz, vagy rendszeresen otthon kell hagynod a babát házon kívüli elfoglaltság miatt. Rendszeres fejésre különben nincs szükség, ha nagy ritkán előfordul, hogy tejet kell tartalékolnod, az kézi fejéssel is megoldható. Más segédeszközt (etető, bimbóvédő, tejgyűjtő kehely) csak akkor használj, ha ezt szoptatási tanácsadó vagy szoptatást segítő védőnő, gyermekgyógyász javasolja. Tehát mindent elég megvenni, amikor szükség lesz rá, de tájékozódj előre, mit honnan lehet beszerezni. Ha koraszülött vagy beteg kisbabád születik, előnyös, ha hat órán belül elkezded a fejést.
 
Kell majd nekünk légzésfigyelő?
Van, aki úgy érzi a babáját biztonságban, ha a kicsi alvásidejében folyamatosan ellenőrzi a légzését. Ha te is közéjük tartozol, mindenképpen tanuld meg azt is, mit kell tenned, ha riaszt a gép - babaelsősegély- tanfolyamokat sok helyen hirdetnek. Járj utána annak is, melyek azok a tényezők, amelyek csökkentik a hirtelen csecsemőhalál kockázatát. Most csak néhányat említünk: dohányfüstmentes környezet, nemdohányzó szülők, kizárólagos anyatejes táplálás féléves korig, alvás a szülők közvetlen közelében.
 
Milyen babakocsit vásároljunk?
Ma már van szuperkönnyű, sokoldalú, trendi színösszeállítású, sokfunkciós, sportos, romantikus, sőt kocogáshoz vagy biciklizéshez való babakocsi is. És van divatos. Mielőtt belezavarodsz, gondold át
a saját igényeidet! Ha a környéketeken nincsenek rendben a járdák, utak, akkor kis kerekű kocsival a zötyögés megkeseríti a mindennapokat. Nagyjából 16 centi feletti átmérő már könnyen átgördül olyan hibákon, ahol kisebbel küzdelem a séta. Ha többfunkciós kocsik között válogatsz, fontos szempont, hogy az átalakításhoz való eszközök (csatok, bilincsek, kallantyúk) tartósak legyenek, hiszen ezek sérülése esetén az egész kocsi használhatatlanná válhat. Ha terveid szerint tömegközlekedésben is használni fogod, akkor lényeges a súly, nehéz kocsival bajban leszel, ha egyedül kell buszra vagy villamosra szállnod. Ha előre láthatólag autóval is kell szállítanotok a babakocsit, nem annyira a súly számít, mint inkább az, hogy mekkorára és milyen bonyolult módszerrel lehet összecsukni. Van, amelyiket egy mozdulattal lapra szerelhetsz, más modelleket szinte darabokra kell szedni, hogy beférjen a csomagtartóba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése