2014. december 11., csütörtök

Esti fürdetés 5 lépésben


A család és az újszülött életének fontos része a fürdetés. Ügyeljünk rá, hogy mindig játékos keretek között történjen. A csecsemőt mindig biztos kézzel tartsuk, hogy ne féljen a vízben. A fürdetés több szakaszból áll, nem csak abból, hogy vízbe tesszük és megmossuk.


1. lépés
Az első szakasz az előkészítés. Mind a szoba, mind a víz hőmérsékletét be kell állítani. Ez azt jelenti, hogy a normális 22 C fok körüli szobahőmérsékletet, illetve a fürdőszoba hőmérsékletét kb. 25-26 C fokra emeljük. A víz hőmérséklete 37 – 37.5 C fok körüli. Ezt hőmérő hiányában a könyökünkkel tudjuk ellenőrizni. Ha a könyököt a vízbe dugva azt sem melegnek, sem hidegnek nem érezzük, akkor megfelelő a hőmérséklete.

2. lépés
Ezután a csecsemőt a pelenkázón levetkőztetjük. Hajlatait, (könyök, térd, hónalj, tarkó, popsi) olajos vattával, illetve puha kendővel kitisztítjuk. Lányok nagyajkai és kisajkai között lerakódott váladékot kitöröljük. Fiúk fittymáját kissé hátrahúzzuk (nem erőltetjük!) és ott a váladékot kitöröljük.
SOHA NEM NYÚLUNK ESZKÖZZEL A  CSECSEMŐ HALLÓJÁRATÁBA! Fejmosás előtt a hajasfejbőrt is leolajozzuk. A csecsemőnek is csak hetente egyszer mossuk meg a fejét, mert különben nagyon kiszárad a fejbőr, és un. koszmó képződik rajta, amely a fejbőr pikkelyes jellegű hámlása és könnyen befertőződhet.
Ha mégis megjelenik a koszmó, akkor ennek legjobban bevált kezelési eljárása a ma már kapható koszmó ellenes sampon. Senki ne keverje össze; a koszmó nem kosz.

3. lépés
Ezután tesszük a vízbe. Legjobb kimondott babafürdető szereket használni, kezdetben elsősorban a gyermekorvos által felírt, patikai fürdetőt érdemes alkalmazni. Először háton fektetjük és a fejét megtámasztva lubickolunk, locsolgatjuk a vízzel. Utána a kezünket a hasa-mellkasa alá téve hasra fordítjuk és hátulról is megmossuk. Fiúknál érdemes a vízben egy kissé hátrahúzni a fittymát.
 Ezt erőltetés nélkül tegyük és csak addig, ameddig magától jön. Egy éves kora körül lehet erőteljesebben húzogatni, hogy a szokásos, finom, szálagos letapadás engedjen, illetve ezután bekenni, krémmel lazítani.

4. lépés
A fürdővízből kivéve a csecsemőt gyorsan száraz törülközőre tesszük és teljes testét beburkolva szárazra töröljük. Nagyon praktikusak a pelenka anyagból készült fürdőlepedők. Alaposan töröljük szárazra, külön gondot fordítva a hajlatokra, a láb- és a kézujjak közeire. A hajlatokat ezután púderezzük be,
a popsi környékét pedig krémezzük.

Tipp! Ha száraz a csecsemő bőre, akkor fürdetés előtt az egész testét olajozzuk le, és fürdetés után krémezzük be.

5. lépés
Ezután öltöztessük föl hálóruhába. A hálóruha mindig különbözzön a nappalitól, hogy ezzel is jelezzük a napszak és a "feladatok" elkülönülését. A hálóruházat olyan legyen, hogy a kicsit ne gátolja a mozgásban, de elég meleg legyen akkor is, ha lecsúszik róla a takaró. Ezért praktikus a hálózsák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése